De juiste afmetingen voor een bad berekenen

Afmetingen bad

Een bad kopen is iets wat men niet lichtjes dient te nemen. Zeker niet als het aankomt op de grootte en de maat van het bad. Het is natuurlijk onwijs belangrijk dat je bad gaat passen. De afmetingen van het bad en de badkamer zijn dus twee dingen die je gewoon altijd moet weten.

 

Wat is er zo belangrijk aan de afmetingen van je bad

Qua afmetingen van je bad is de lengte eigenlijk het belangrijkste. Daarnaast moet je ook weten hoe hoog en breed je bad moet worden om goed te passen of om veilig in- en uit te kunnen stappen.
Meet dus, voordat je op zoek gaat naar een bad, eerst je badkamer op. De breedte heeft vooral te maken met het comfort van je badkamer. Heb je nog wel genoeg ruimte om te bewegen of staat alles heel dicht op elkaar? Met een breder bad heb je waarschijnlijk niet het probleem dat het niet gaat passen, zoals bij de lengte het geval is. Maar het kan wel voor een oncomfortabel drukke badkamer zorgen.

 

Hoogte van je bad

De hoogte van je bad meet je door van de bovenrand, naar onderkant te meten. Meestal is een bad zo rond de 50 centimeter hoog, maar met badpoten kan dit hoger uitvallen. Dit is vaak zo in het geval van een inbouwbad. Met stelpoten kan je zelf de hoogte van je bad bepalen en je bad waterpas maken. Een lager bad is makkelijker met in- en uitstappen, al heeft dit ook een beetje met je eigen lengte te maken.

Een hoger bad heeft daarnaast ook weer zo zijn voordelen. Een vrijstaand bad van ongeveer 60 centimeter is bijvoorbeeld weer wat korter qua lengte. Door het bad hoger te maken kan er toch voldoende water in om lekker in bad te kunnen zitten. Heb je kinderen? Dan is eigenlijk altijd een lager bad aan te raden. Zeker voor het veilig in-en uitstappen.

[ux_products equalize_box=”true” cat=”243″ products=”4″ orderby=”rand”]

Lengte van je bad

De lengte van je bad is heel belangrijk als je wil dat je bad normaal gaat passen. Ben je dus op zoek naar een nieuwe vrijstaand-, of inbouw bad? Dan ga je gewapend met de afmetingen van je badkamer. De meest gangbare lengte van een bad is tussen de 170 en 180 centimeter, maar er zijn ook badkuipen tot en met 2 meter lang te krijgen. Er zijn ook baden te krijgen vanaf 100 meter. Dit is meestal een hoek- of zitbad. Een zitbad is meestal iets hoger, omdat je op die manier toch lekker onder water zit.

 

Hoe breed is een bad?

Een ‘standaard’ bad is ongeveer 80 centimeter breed. Je kan hier prima, alleen in baden of (in het geval van een langer bad) met zijn twee, maar dan tegenover elkaar. De breedte van een bad heeft vooral te maken met comfort. Niet alleen als je in bad zit, maar ook qua beweging door de badkamer heen. Heb je een relatief kleine badkamer? Dan kan je beter gaan voor een iets smaller exemplaar om nog iets van bewegingsvrijheid te houden.

 

Afmetingen speciale baden

Er zijn wat uitzonderingen als het gaat om de standaard afmetingen van een bad. Meestal is dit in het geval van een ‘speciaal’ type bad, zoals vrijstaande- of hoekbaden. Zo is een vrijstaand bad vaak wat compacter in de lengte en hoger dan een inbouwbad.

 

Afmeting vrijstaand bad

Daar waar het meest gangbare type inbouw badkuip een hoogte heeft van ongeveer 50 à 53 centimeter, is een vrijstaand bad meestal wat hoger. Dit verschil zie je vooral bij de kortere, vrijstaande exemplaren. De hoogte kan hierbij variëren tussen de 50 en 80 centimeter. Een is meestal rond de 170 centimeter lang, maar hier zit ook veel verschil in. Zo zijn er kortere, maar ook zeker langere vrijstaande baden te krijgen. Niet te vergeten dat de breedte ook nog weleens verschilt.

 

Afmeting hoekbad voor 2 personen

Nog een ander speciaal type bad: een hoekbad. Dit is een ideaal type pad voor als je een relatief smalle badkamer hebt. Dit komt omdat ze qua lengte weinig ruimte in beslag nemen, maar toch het comfort geven die je nodig hebt om lekker in bad te kunnen liggen. Er zijn hoekbaden van 45 tot 60 centimeter hoog en van 145 tot 190 lang. Welke maat hoekbad je kiest hangt af van meerdere factoren: natuurlijk de afmetingen van je badkamer, maar ook een stukje comfort. Ga je in je eentje of met zijn twee in bad? Moet het bad makkelijk toegankelijk zijn voor kinderen? Neem dit alles bij elkaar en je kan een goede inschatting maken van welke maat het beste is voor je hoekbad.

 

Veelgestelde vragen

Welk type bad is het meest geschikt voor een smalle badkamer?

Een hoekbad is een goede keuze voor als je badkamer te smal is voor een standaard ligbad. Met een gemiddelde lengte van 150 centimeter past een hoekbad bijna overal.

Welke afmeting van mijn bad is het belangrijkste?

De lengte van je bad is de belangrijkste afmeting die je mee moet nemen. Dit bepaalt namelijk of je bad gaat passen of niet.

Ik heb kinderen en wil een bad. Wat voor een badkuip is het beste?

Als je kinderen hebt kan je beter kiezen voor een wat lager bad. Hier kunnen kinderen makkelijk en veilig in- en uitstappen.

[ux_products equalize_box=”true” cat=”235″ products=”4″ orderby=”rand”]