Schimmel in je badkamer verwijderen. Hoe pak je dit aan?

Schimmel in badkamer

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem. Desondanks ziet het er onfris uit en is het ook nog eens ongezond. Schimmelplekken dien je dan ook zo snel mogelijk te behandelen. Je ziet schimmel het meest op de kitranden, voegen en geverfde muren.

De badkamer is een ideale broedplaats voor schimmelplekken, omdat schimmel vooral van donkere, geïsoleerde en vochtige ruimten houdt. Het bad, de douche of de gehele badkamer blijven vaak net vochtig genoeg om schimmel te laten groeien. Dit gaat, jammer genoeg, een stuk sneller dan je denkt. Ervan afkomen is daarentegen niet zo gemakkelijk. Wat zorgt voor een onfris ogende badkamer. Niet te vergeten dat schimmel ook nog eens slecht is voor de gezondheid.

 

Schimmelplekken in de badkamer

Er bestaat dan ook een grote kans dat je last hebt van schimmel in de badkamer op het moment dat je dit artikel leest. Helaas is schimmels laten groeien een stuk makkelijker dan er weer vanaf komen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je ze verwijdert en kan voorkomen.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om van die onooglijke, onfrisse schimmelplekken in de badkamer af te komen. Niet te vergeten dat er genoeg is wat je kan doen om te zorgen dat je nooit meer last krijgt van vochtplekken en schimmelvorming.

 

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

Om schimmel te voorkomen en er ook permanent van af te komen is het belangrijk om te weten wat vochtplekken en schimmels veroorzaakt. Dit valt en staat met de ventilatie van je badkamer. Als je doucht of in bad gaat dan wordt de badkamer vochtig. Dit is het gevolg van de waterdamp die hier bij vrijkomt.

Als de ruimte niet genoeg wordt geventileerd (zoals in veel badkamers het geval is) dan komt dit condens terecht op de muren, het plafond en op de grond. Hoe dit eruit ziet zie je bijvoorbeeld goed op een spiegel. Dezelfde, minuscule druppels water komen hier ook terecht. Als het vocht niet uit de badkamer kan ‘ontsnappen’ door te verdampen, dan ontstaan er vochtplekken en schimmels. Je ziet dit het meeste op de muren, in de voegen en op het plafond.

Schimmels groeien op vocht. Het is dus geen verrassing dat de badkamer bij uitstek een favoriete plek is voor schimmel om te groeien. Of wij er zo blij mee zijn is een tweede. Wil je schimmel dus voorkomen? Kijk goed naar de ventilatie van je badkamer (natuurlijk of mechanisch). Werkt dit voldoende? Dan heeft schimmel nagenoeg geen kans.

Schimmel verwijderen

Er zijn heel veel manieren waarop je schimmel kan verwijderen. Desondanks blijkt bleek het meeste effect te hebben. Bleek is perfect om schimmelplekken op je tegels te verwijderen. Je moet echter wel uitkijken met gekleurde tegels, omdat de bleek voor verkleuringen kan zorgen.

Breng de bleek aan met een harde borstel, even laten intrekken, weer met een harde borstel, spons of doekje eroverheen. Neem de plekken weer af met een vochtige (heel belangrijk) doek en doe dit nogmaals met water. Schimmel droog proberen te verwijderen zorgt ervoor dat de sporen zich door de lucht gaan verspreiden. Dit is niet alleen een risico, omdat de schimmel zich zo verder zal verspreiden, maar ook slecht voor de gezondheid.

Een speciale vocht en weerplekkenreiniger is tevens een goed alternatief. Ook dit product bevat bleek en doet wonderen tegen schimmel in de badkamer. Op plekken die wat gevoeliger zijn (zoals de kitranden) kan je beter iets gebruiken wat minder agressief is, zoals soda!

Schimmel badkamer verwijderen

 

Andere huis-, tuin-, en keukenmiddelen tegen schimmel

Schoonmaakazijn en soda zijn naast bleek twee zeer populaire middelen tegen schimmel in de badkamer. Je kan de schoonmaakazijn even koken en aanbrengen op de schimmelplekken of door middel van een plantenspuit koud op de plekken sprayen.

Even laten intrekken en afnemen met een vochtige doek of (nog beter) schuurspons. Witte azijn met afwasmiddel is een fijn middeltje om voegen schimmelvrij te maken. De verhouding is 50/50 en je brengt het mengsel makkelijk aan door dit te doen met een tandenborstel.

 

Schimmel voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen! We hadden het al over het belang van goed luchten en ventileren. Dit is de eerste en voornaamste stap tegen je schimmelprobleem. Alleen het ‘symptoom’ (dus de schimmel) bestrijden heeft weinig nut. Tenslotte komt de schimmel dan net zo hard weer terug of erger nog; verspreidt het zich door de rest van de woning.

 

Dit zijn de stappen die je kan ondernemen om schimmel te voorkomen:

    • Zet de verwarming of je designradiator aan in de badkamer! Doe dit bij voorkeur nog voordat je gaat douchen of baden. Waterdamp condenseert op koude muren. In een warme ruimte gebeurt dit minder snel.
    • Droog de badkamer altijd goed af na het douchen. Sla geen enkel plekje over. Ook de muren en randen niet!
    • Zet de ramen open in de badkamer (als deze er zitten). Dit geeft de warme, vochtige lucht de kans om te ontsnappen en zorgt voor frisse lucht in de badkamer.
    • Zet de kachel uit als je de badkamer niet gebruikt. Te veel warmte kan er weer voor zorgen dat het vocht langer blijft hangen.
    • Heb je geen raam? Zet dan de deuren open. Ook dit geeft het vocht de kans om te ontsnappen.
    • Soms is het zo dat natuurlijk ventileren niet mogelijk is. In dit geval is een badkamerventilator de uitkomst.