Kleine wc ruimte inrichten. Hoe kun je dit het beste doen?

kleine wc ruimte inrichten

Een klein toilet. Het kan best een uitdaging zijn om deze zo praktisch mogelijk in te richten. Zeker omdat het misschien niet de ruimte in je huis is waar je ook per direct aan styling denkt. Toch kan je met een beetje ‘tender love and care’, de kleine wc ruimte inrichten en omtoveren tot een fijn en comfortabel toilet. Tenslotte breng je hier iedere dag de nodige tijd door, dus meer dan genoeg reden om de inrichting hiervan bloedserieus te nemen.

De meeste toiletten zijn sowieso niet bizar groot. Echter zit hier per woning nog wel iets van variatie in. In het ene huis heb je nu eenmaal meer ruimte in de wc, als de ander. Je kan echter genoeg doen om de (toch al beperkte) ruimte zo goed mogelijk te benutten en zelfs groter doen lijken. In dit blog geven we je een paar van deze tips.

 

Kleine wc ruimte inrichten. Beginnen bij het begin

Als je een wc ruimte gaat inrichten dan begin je natuurlijk bij het begin: het toilet zelf. Dit is tenslotte waar deze ruimte helemaal om draait. Een inbouwreservoir is het beste als je meer ruimte in het kleinste kamertje wil. Is de toiletruimte echt aan de extreem kleine kant? Dan kan je kiezen voor een verkort toilet om extra centimeters te ‘besparen’.

Daarnaast is een hoek inbouwreservoir een prima alternatief voor in de kleinere wc ruimte. Met een iets breder inbouwtoilet kan je daarnaast ook de nodige ruimte creëren. Wat je veel ziet terugkomen in de moderne toiletten is dat deze plek wordt gebruikt om schoonmaakmiddelen, toiletrollen of accessoires te plaatsen. 

 

Toilet inspiratie. Zwevend of staand?

Als je een ruimte er zo groot mogelijk uit wil laten zien, dan kan je het beste zo min mogelijk op de vloer zetten. Een hangend toilet en hangfontein zijn perfect als je zoveel mogelijk ruimte wil besparen in het toilet. Er zijn zelfs toiletverfrissers die je binnen een handomdraai aan de muur kan bevestigen. Dit geldt ook voor wc-borstels en de plek waar je wc-rollen opbergt. Kies in plaats voor een houder voor een (zwevende) plank. Hoe minder spullen de grond raken, hoe groter de toiletruimte lijkt.

[ux_products equalize_box=”true” cat=”729″ products=”4″ orderby=”rand”]

Wc tegel ideeën voor een kleine ruimte

Met de juiste tegels kan je een toilet groter of kleiner laten lijken. Zo zijn glanzende tegels een goede keuze door de weerkaatsing. Dit maakt de ruimte optisch groter. Let hierbij wel op eventuele accessoires. Deze zie je tenslotte ook in de weerkaatsing van de tegeltjes en dit kan onverhoopt druk lijken en de ruimte dus weer kleiner laten lijken.

Printjes kan je beter niet doen. Dit maakt de ruimte optisch kleiner als er te veel contrast in de motieven zit. Grote tegels, lichte tegels, een structuurtegel en liggende tegels zijn de wc tegels waar je naar moet kijken als je de ruimte optisch groter of breder wil laten lijken.

 

Klein toilet en accessoire inspiratie

Een kleine ruimte volbouwen met allerlei frutsels, is vanzelfsprekend niet bevorderlijk voor het gevoel van ruimte. Hoe drukker, hoe kleiner de toiletruimte lijkt. Laat de tierelantijntjes, schilderijtjes en teksttegeltjes dus even voor wat ze zijn en koop alleen wat je echt nodig hebt. Denk aan een wc-rol houder, wc-borstel, een zeepdispenser en een haakje voor het gastendoekje. Een spiegel is daarnaast ideaal om gemakkelijk, meer optische ruimte te creëren. Heb je echt extra opslagruimte nodig (voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen of extra toiletrollen)? Gebruik hier dan een enkele, zwevende plank voor.

klein toilet inspiratie

Is de moderne wc ruimte ideaal voor de echte kleine kamertjes?

De moderne wc ruimte heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt om een klein toilet, groter te doen lijken. Zo hebben deze wc ruimtes vaak grotere tegels. Doordat deze minder voegen hebben, lijkt het toilet groter. We zien daarnaast in veel moderne wc ruimtes, het gebruik van lichtere tegels. Soms in combinatie met donkere tegels op de vloer of tegen een wand.

Lichtere tegels laten je wc ruimte groter en frisser lijken. Het contrast tussen donkere en meerdere lichte tegels zorgt weer voor het optisch effect wat je nodig hebt om de nodige ruimte te creëren. Het hoekige sanitair zorgt daarnaast weer voor een strakke afwerking en daarbij dus ook meer ruimte die ook daadwerkelijk benut kan worden.

 

Veelgestelde vragen

Welk type toilet past het beste in een kleine wc ruimte?

Voor een kleine wc ruimte kan je het beste kiezen voor een hangend toilet, met inbouwreservoir. Doordat het toilet boven de grond hangt creëer je meer optische ruimte.

Mag ik helemaal geen motiefjes gebruiken in mijn kleine toiletruimte?

Hoewel je voorzichtig moet zijn met drukke printjes (want drukte maakt kleiner), is het natuurlijk ook weer niet zo dat je alle printjes moet vermijden. Alles met mate. Dat is wat je in gedachten moet houden als je tegels of accessoires met een motief te leuk vindt om te laten liggen.

Met wat voor een fonteintje bespaar ik de meeste ruimte?

Als je echt ruimte wil besparen, kies dan sowieso voor een hangfontein. Net zoals bij het hangtoilet, maakt dit de ruimte optisch groter. Is je wc-ruimte echt heel klein? Dan is een hoekhangfontein de beste optie om zoveel mogelijk ruimte over te houden.

[ux_products columns=”5″ equalize_box=”true” cat=”289″ products=”5″ orderby=”rand”]