De badkamer schoonmaken met de best bewaarde geheimen

badkamer schoonmaken

Het is voor velen één van de minst favoriete taken in het huishouden: het toilet en de badkamer schoonmaken. Daarentegen is een lekker frisse badkamer wel erg belangrijk en geeft het tevens ook wel weer veel voldoening als het klusje is geklaard. Tenminste, als je het op de juiste manier doet…

Er zit natuurlijk een aanzienlijk verschil tussen een badkamer die schoon lijkt en eentje die echt schoon is! Blinkend betekent namelijk niet altijd schoon. Met name door het vochtige klimaat in deze ruimtes en het veelvoudig gebruik ervan, maakt dat je de badkamer eigenlijk frequent moet schoonmaken en bijhouden.

Daarnaast loop je bij het poetsen van de badkamer vaak tegen specifieke zaken tegen die je eens in de zoveel tijd even écht onder handen moet nemen. Zaken die niet elke week terugkomen, maar die zo af en toe even extra aandacht nodig hebben, omdat simpelweg een doekje erlangs halen niet voldoende is.


Blinkend schoon

Dat de badkamer hygiënisch moet zijn is duidelijk, maar Het grootste optische resultaat behalen we vaak al als we de vloer- en wandtegels en de douchewand schoonmaken. Tenminste, als je daarbij de juiste producten gebruikt. Daarbij zijn reinigingsmiddelen zoals ontvetter, glas- en tegelreiniger altijd voor een goede basis. De badkamer goed schrobben kan echter een hele work-out zijn. Zeker als je bepaalde aangekoekte plekjes weer écht blinkend schoon wil krijgen.

Maar badkamer tegels schoonmaken kan ook veel makkelijker! Probeer bijvoorbeeld eens schoonmaakazijn. Laat het een half uurtje intrekken en spoel vervolgens al het vuil gemakkelijk weg met wat water en de gele kant van een schuursponsje.

Schoonmaakazijn kan ook wonderen doen voor de douchekop, handgrepen en kranen. Door de aanwezigheid (in meer of mindere mate) van kalk in het water, hebben vochtige ruimtes zoals de badkamer al snel last van veel kalkaanslag.

Ook de douchekop schoonmaken met niet meer dan een ‘alles reiniger’-sopje helpt je niet van de witte laag af te komen. Alleen een goede mix van warm water en schoonmaakazijn lost de kalkaanslag zonder al te veel geboen en geschrob op. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor een kraan en (onderdelen van het) toilet.

[ux_products equalize_box=”true” cat=”78″ products=”4″ orderby=”rand”]

Wel zo lekker fris…

Naast het lekker frisse gevoel en de geurt van een pas geboende badkamer, is met name de hygiëne in deze ruimte natuurlijk de belangrijkste reden om de badkamer zo goed mogelijk te onderhouden. En als we het hebben over hygiëne in de badkamer, dan komt vaak het toilet als eerste bij mensen naar boven.

Het is vanzelfsprekend een plek waar veel bacteriën zich verzamelen en die daarom veel aandacht nodig heeft om goed schoon te blijven. Het schoonmaken van de buitenkant van het toilet is duidelijk, maar hoe zorg je ervoor dat de binnenkant er net zo blinkend en hygiënisch uitziet?

kalk verwijderen

Vloeibaar schuurmiddel in combinatie met de wc-borstel kan je al een aardig stuk op weg helpen om het gedeelte onder water weer te laten schitteren, maar mocht je toch nog niet helemaal tevreden zijn, gooi dan eens een vaatwastablet in de pot. Na een nachtje inwerken, spoel je de wc door en zie je direct het resultaat. Zo goed als nieuw!

Ook in bad vindt men vaak gebruikssporen die iets meer aandacht nodig hebben om weer blinkend te krijgen. Maar gelukkig hebben we ook hier de beste tips voor! Zo kun je je bad bijvoorbeeld weer laten blinken door het vol te laten lopen met heet water en flink wat Biotex. Laat dit even staan en spoel het bad later nog na. Dan heb je daarna weer een stralend bad! Verder kun je gele vlekken door (bijvoorbeeld) een lekkende kraan, aanpakken met citroensap. En achterblijvende olieresten wegwerken met tandpasta!

Met deze tips heb je niet alleen een hygiënische en brandschone badkamer, maar ook nog eens minimaal drie keer meer eer van al je harde werk!

 

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een douchekop het beste schoon van kalkaanslag?

Om de douchekop aan zowel de binnen- als buitenkant volledig te ontzien van kalkaanslag, draai je de douchekop los en leg je de kop een paar uur in een teiltje met een mix van warm water en schoonmaakazijn. De ontkalking met azijn-verhouding is afhankelijk van de gewenste intensiteit. Je kunt hiervoor prima 50% water en 50% schoonmaakazijn aanhouden.

Hoe haal ik de kalkaanslag uit de kleine gaatjes in de douchekop?

Kalk verwijderen doe je pas echt effectief met schoonmaakazijn. Nadat je de douchekop hebt laten weken in een badje van warm water en schoonmaakazijn, kun je (wanneer nodig) de opgehoopte aanslag in de gaatjes van de douchekop er nog met een tandenstoker uit ‘pulken’.

Wat is het beste middel om je badkamervoegen schoon te krijgen?

Je voegen reinigen kun je het beste doen met bleekmiddel en een oude tandenborstel. Gelukkig komt er geen boenen aan te pas, maar gebruik je de tandenborstel slechts om het bleekmiddel zo gericht mogelijk aan te brengen. Laat het middel een half uur intrekken en spoel vervolgens je voegen met warm water af.

[ux_products columns=”5″ equalize_box=”true” cat=”119″ products=”5″ orderby=”rand”]