Afmetingen van een inloopdouche of douchebak berekenen

afmetingen inloopdouche

Vind jij het ook zo fijn om uitgebreid onder de douche te staan? Dan is het wel belangrijk dat je een douche hebt die aan jouw voorkeuren voldoet. De afmetingen van de douchebak spelen hier een belangrijke rol in. Welke maten douchebakken zijn er? Met welke afmetingen moet je rekening houden bij een inloopdouche? En welke afmetingen zouden voor jouw badkamer perfect zijn? We leggen het je graag uit.

Een douche voor elk formaat badkamer

De afmetingen van jouw douchebak moeten natuurlijk passend zijn voor jouw badkamer. Een badkamer van 2×2 meter heeft immers al een stuk minder ruimte dan een badkamer van 2×3 meter. Let hier bij het uitkiezen van een douchebak dan ook op. Hierbij maakt het niet uit of je voor een normale douchebak of voor een inloopdouche kiest. Je zult altijd rekening moeten houden met de beschikbare ruimte. Vergeet ook niet dat er in jouw badkamer nog genoeg ruimte over moet blijven voor een wastafel en eventueel een toilet. Een groot doucheoppervlakte is fijn, maar als je daarbuiten geen ruimte meer hebt om te bewegen zul je jouw badkamer alsnog niet als ideaal ervaren.

 

Een kleine badkamer

Heb jij maar een kleine badkamer? Dan zul je hier ook de maat van jouw douchebak op aan moeten passen. De meest gebruikte maat douchebak voor kleinere badkamers is 80×80 centimeter. Dit is klein genoeg om niet al teveel ruimte in te nemen, maar ook weer niet zo klein dat je je niet meer kunt bewegen. Mocht 80×80 centimeter nou zelfs nog te groot zijn? Dan is er zelfs een douchebak van 70×70 centimeter beschikbaar.

afmetingen douchebak

 

De populairste afmeting

De meest populaire douchebakken zijn 90×90 centimeter. Dit is een ideale maat voor de meeste badkamers. Als je voldoende ruimte hebt is het zeker aan te raden om een doucheoppervlakte van minstens 90 centimeter breed te kiezen. Als je zelfs iets meer ruimte is zou je ook kunnen kiezen voor 90×100 centimeter. Zo heb je net wat meer bewegingsruimte in de lengte, zonder dat je hier in de breedte last van hebt.

 

Geniet van alle ruimte

Heb jij een grote badkamer tot je beschikking? Dan is het ook fijn om een grote douche te installeren. Neem bijvoorbeeld een extra grote douchebak van 150×150 centimeter! Heerlijk als je het fijn vindt om met z’n tweeën te douchen, of als je gewoon van alle ruimte houdt. Een vierkante douchebak neemt echter wel erg veel ruimte in beslag. Daarom kan het ook fijn zijn om te kiezen voor een rechthoekige douchebak. Kies bijvoorbeeld voor een bak van 160×90 centimeter. Zo heb je wel de ruimte om goed te bewegen, maar neemt het doucheoppervlakte minder prominent ruimte in jouw badkamer in.

[ux_products equalize_box=”true” cat=”151″ products=”4″]

Welke afmetingen zijn ideaal voor een inloopdouche?

Droom jij van een inloopdouche in je badkamer? Voor de afmetingen van een inloopdouche geldt hetzelfde als hierboven beschreven staat. Ook met een inloopdouche moet je altijd rekening houden met de maat van jouw badkamer. Toch is het voor een inloopdouche aan te raden om een doucheoppervlakte van minstens 120×90 centimeter te hebben. Dan kun je het meest relaxed douchen.

 

De radius van een douchebak bepalen

Wil je geen inloopdouche, maar een douchecabine plaatsen? Als je een kwartronde douchebak hebt is het dan belangrijk om de juiste radius te bepalen. De radius van de douchebak moet overeenkomen met de radius van de douchecabine. Anders zullen ze niet goed op elkaar aansluiten. Gelukkig kun je in drie stappen eenvoudig de radius van jouw douchebak berekenen.

 

Zo meet je de radius op

1. Meet de lengte van de douchebak langs de muur.
2. Meet de lengte vanaf de muur tot waar de ronding van de douchebak begint
3. Trek de lengte van stap 2 af van de lengte van stap 1. Wat je overhoudt is de radius van de douchebak.

Houd bij het opmeten rekening met de dikte van eventuele tegels die bovenop de douchebak geplaatst zijn. Dit is van invloed op de juiste berekening.

 

Voor welk formaat kies jij?

Douchebakken en inloopdouches zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen. Zo zit er altijd wel iets tussen wat perfect bij jouw wensen én jouw badkamer past. Bedenk goed welke afmetingen het beste zouden kunnen passen, zodat je genoeg ruimte hebt om lekker te douchen, maar er ook nog genoeg ruimte overblijft voor de rest van de badkamer. Zie jij jezelf al staan onder je fijne nieuwe douche?

[ux_products equalize_box=”true” cat=”249″ products=”4″]